Çiğ Sütün Toplanması, Nakli, Depolanması, Pazarlanması ve Kabulü Hakkında
Karar ( No: 2016/01)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç:
Madde 1- Bu kararın amacı; Kayseri ili sınırları içerisinde çiftlik şartlarında üretilen çiğ sütün, toplanması, muhafazası, nakli, pazarlanması ve kabulü sürecinde uyulması gereken hijyen şartlarının belirlemesi, süt toplama araçlarının standardizasyonu, gerek üretici örgütlerine bağlı toplayıcıların gerekse özel toplayıcılara ait süt toplama araçlarının kayıt altına alınarak çiftlikten sofraya izlenebilirliğin sağlanması anlayışıyla tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlayarak tüketici menfaatlerini teminat altına almaktır.
Kapsam:
Madde 2- Bu karar hükümleri; Kayseri İli genelinde çiftlik şartlarında üretilen sütlerin süt toplama merkezlerine ve süt işleme merkezlerine toplanması, nakli, depolanması, pazarlanması, kabulü, araçların standardizasyonu ve süt toplama araçlarına mobil araç takip sistemlerinin entegrasyonu işleri ile gerek üretici örgütlerine bağlı toplayıcıların, gerekse özel toplayıcıların kayıt altına alınması faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.
Hukuki Dayanak:
Madde 3- Bu karar; 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 (ç) maddesi ile 28.01.2016 tarihli ve 2016/01 no’lu Kayseri İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar:
Madde 4- Bu kararda adı geçen;
a) Çiğ Süt: Bir veya daha fazla inek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, +40 °C nin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi bir işlem görmemiş kolostrum (ağız sütü) dışındaki meme bezi salgısını,
b) Sıcak Süt: Sağımdan itibaren henüz hiçbir şekilde soğutma işlemine tabi tutulmamış, +8 °C ve üstündeki sıcaklık derecelerinde bulunan sütü,
c) Soğuk Süt: Sağımdan itibaren soğutma işlemine tabi tutularak günlük toplanacaksa +8°C’den fazla olmayan veya günlük toplanmayacaksa +6°C’den fazla olmayan sıcaklıklarda soğutulmuş sütü,
ç) İşleme Sıcaklığı: Çiğ süt sağımdan itibaren 2 saat içerisinde üretim ve işleme tesisine ulaştırılması hariç olmak üzere işleme veya üretim tesisine taşınırken sıcaklığın 10 °C’yi geçmemesi durumudur.
d) Toplama Merkezi: Çiğ sütün toplandığı süzülebildiği ve soğutulabildiği tesisi,
e) Çiğ Süt Toplama Aracı: Çiğ sütü sağımdan sonra işletmelerden toplayan; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğine uygun malzemeyle donatılmış ve çiğ süt taşıma amacıyla izin verilmiş aracı,
f) Soğutulmuş Çiğ Süt Toplama Nakil Aracı: Soğutulmuş sütü toplayarak işleme tesisine/toplama merkezine nakleden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Çiğ Süt ve Işıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğine uygun ve standartların belirlenmiş malzemeden yapılan çift cidarlı tankları bulunan izin verilmiş aracı,
g) Isıl işlem tesisi: Sütün ısıl işlemden geçirildiği tesisi,
ğ) Süt İşleme Tesisi: Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünlerin işlendiği ve ambalajlandığı tesisi,
ı) Süt ürünleri: Yalnız sütten üretilen ve içeriğinde izin verilen katkı ve aroma maddeleri ile üretimde gerekli diğer bileşenleri içeren ürünlerdir.
i) Süt Toplayıcı: Çiğ sütü çiftçilerden alarak taşıyan depolayan, pazarlayan ve işleme tesisleri adına bu işlemlerin tamamında ve/veya bir aşamasında yer alan gerçek ve tüzel kişileri,
j) Süt Üretim İşletmesi: Ahır ve/veya ağıl ve/veya süt sağım ünitesi veya süt depolama ve soğutma ünitesi içeren tesisi,
k) Denetim: Çiğ sütün tekniğine uygun, hijyenik şekilde toplanması, depolanması ve taşınmasına yönelik yapılan işlemlerin denetimini,
l) Denetim Ekibi: İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görevli Kontrol Görevlisi ile kolluk kuvvetlerinden ve iki kişiden az olmamak üzere oluşturulan ekibi,
m) Mobil Araç Takip Sistemi (MATS): Mobil Araç Takip Sistemi; çevrimiçi GPS uydu bağlantısı ile GSM/GPRS şebekesi üzerinden araç takibi şeklinde uygulanacak sistemdir. Genel bilgiler özel yazılımlar sayesinde derlenip, sunucular üzerinden iletişim merkezlerine aktarılıp veri bankasında kaydedilmektedir. Bu kapsamda Mobil Araç Takip Sistemi ( MATS) kullanımı ile süt toplama işi kontrollerindeki sorumluluğu süt toplama işi yapanlar ile paylaşmak ve aracın güzergahını uzaktan takip ederek süre aşımını veya güzergah değişimleri anında tespit edilebileceği, ayrıca soğutulmuş çiğ süt taşıyan araç üstü çift cidarlı tanklara problar takılarak çiğ sütün sıcaklığının da takip edilebileceği sistemi,
n) İl Süt Yürütme Kurulu: Vali Yardımcısı Başkanlığında; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İlde bulunan süt üreticileri ile ilgili kuruluşun bir temsilcisi, süt işleme veya toplama yapan firma temsilcisinden oluşan Kurulu,
o) İlçe Süt Yürütme Kurulu: İlçelerde Kaymakam Başkanlığında; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İlçede bulunan süt üreticileri ile ilgili kuruluşun bir temsilcisi, süt işleme ve ya toplama yapan firma temsilcisinden oluşan Kurulu,
ö) Valilik: Kayseri Valiliğini,
p) İl Müdürlüğü: Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü,
r) İlçe Müdürlüğü: 16 İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İl/İlçe Süt Yürütme Kurullarının Oluşturulması ile Bunlara Ait Görev ve Yetkiler
İl/İlçe Süt Yürütme Kurullarının Oluşturulması:
Madde 5-(1) İl Süt Yürütme Kurulu: Vali Yardımcısı Başkanlığında; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, ilde bulunan süt üreticileri ile ilgili kuruluşlardan (birlik, kooperatif vb.) bir temsilci, süt işleme yapan bir firma temsilcisi ve süt toplayıcılardan bir temsilcisi olmak üzere toplam 5 üyeden oluşur. İl Süt Yürütme Kurulunda yer alacak sektör temsilcisi üyeleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü tarafından teklif edilir. İl Süt Yürütme Kurulunun sekretarya işleri İl Müdürlüğü tarafından yürütülür.
(2) İlçe Süt Yürütme Kurulu: İlçelerde Kaymakam Başkanlığında; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, ilçede bulunan süt üreticileri ile ilgili kuruluşlardan (birlik, kooperatif vb.) bir temsilci ile süt işleme veya süt toplayıcılarından bir temsilci olmak üzere toplam 4 üyeden oluşur. İlçe Süt Yürütme Kurulunda yer alacak sektör temsilcisi üyeleri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü tarafından teklif edilir. İlçe Süt Yürütme Kurulunun sekretarya işleri İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülür.
İl/İlçe Süt Yürütme Kurullarına Ait Görev ve Yetkiler:
Madde 6-(1) İl Süt Yürütme Kuruluna Ait Görev ve Yetkiler:
a) İl Süt Yürütme Kurulları, hazırlanacak olan çalışma planına ve gündeme göre toplanarak bu Karar hükümleri ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde karar alır.
b) İl Müdürlüğünce belirlenen çiğ süt toplama araçları, soğuk süt nakil araçları, süt muhafazası kapları, Mobil Araç Takip Sistemi(MATS) ve benzeri standartlarla ile ilgili esasları duyurmak,
c) Çiğ süt toplama araçlarında uygulanacak MAT sisteminin belirlenmesi için gerekirse kurul üyesi sektör temsilcilerinden Seçim Komisyonu oluşturmak ve Komisyon tarafından belirlenen sistemin kurulumunun sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak,
d) İlçe Süt Yürütme Kurulu tarafından gönderilen sorun ve çözüm önerilerini görüşerek karara bağlamak,
e) İl Müdürlüğü tarafından belirlenen sorun ve çözüm önerilerini görüşerek karara bağlamak.
(2) İlçe Süt Yürütme Kuruluna Ait Görev ve Yetkiler:
a) İl Süt Yürütme Kurulunun aldığı kararları uygulamak ve ilgililere duyurmak,
b) İlçelerde uygulamada meydana gelebilecek sorunlar ve çözüm önerilerini İl Süt Yürütme Kuruluna göndermek,
c) MATS kitlerinin montajı, aktivasyonu ve eğitiminin yüklenici firma tarafından İlçe Süt Yürütme Kurulunca belirlenen tarih ve yerlerde yapılmasını sağlamak,
d) Her yıl Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek-3) için süre uzatma işlemlerinin yapılacağı tarihleri ilgililere duyurur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çiğ Sütün Toplanması, Muhafazası, Nakliyesi, Kabulü, Çiğ Süt Toplama Araçlarının Standardizasyonu ve MATS Sisteminin Kurulumuna Dair Uygulama Usul ve Esasları
Çiğ Süt Toplama Araçlarının Standardizasyonu ve MATS Sisteminin Kurulumu:
Madde 7-(1) Çiğ süt toplamada kullanılan, süte temas edecek toplama ve nakil için gerekli kaplar, taşıyıcılar, araç üstü süt toplama tankeri gibi alet ve ekipmanların yüzeyleri, “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”, “Gıda Hijyeni Yönetmeliği” ve “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütler Tebliği” hususlarına uygun; bakımlı, kolay temizlenebilir, gerektiğinde dezenfekte edilebilir olmalı ve sağlam bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Bu amaçla pürüzsüz, yıkanabilir ve toksik olmayan malzeme kullanılmalıdır.
(2) Çiğ süt toplayıcıları İl/İlçe Müdürlüklerince konu ile ilgili alınan Valilik kararları, MATS ve süt hijyeni konularında verilecek olan 1 günlük eğitime katılacaktır. Eğitim sonunda katılımcılara Katılım Belgesi (Ek-5) verilecektir.
(3) İl genelindeki tüm çiğ süt toplama araçları İl/İlçe Süt Yürütme Kurullarından il plaka kodu, ilçe adı ve sıra no(Örnek: 38 - Melikgazi - 001) şeklinde sistem numarası ile araç trafik tescil plakası gibi bilgileri içeren izin belgesi alacaktır. Verilen Süt Toplama Aracı İzin Belgesi trafik tescil plakası ile eşleştirilecektir. Plakalarda yapılan değişiklikler bağlı İl/İlçe Süt Yürütme Kuruluna bildirilecektir. Söz konusu izin belgesini alacak olan çiğ süt toplama araç sahipleri aşağıda belirtilen kurallara göre hareket edecektir.
a) Katılım Belgesi alan çiğ süt toplayıcıları Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek-3) almak için, ekinde aracın ruhsat fotokopisi bulunan Başvuru dilekçesi(Ek-1) ile İl/İlçe Müdürlüğüne başvuracaktır.
b) İl/İlçe Müdürlüğü tarafından alınan dilekçelerde belirtilen araçlar, Süt Toplama Araçlarına Ait Yıllık Kontrol Formundaki(Ek-2 ) kriterlere göre değerlendirilecektir. Uygun bulunan araçlara MATS kurulumu yapılacaktır. Bu araçlara Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek-3) verilir. Yalnızca çiğ süt toplayacak araçlara Çiğ Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek 3/a), çiğ süt ve soğutulmuş çiğ süt toplayacak araçlara ise Soğutulmuş Çiğ Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek 3/b) verilecektir.
c) MATS kitlerinin montajı, aktivasyonu, eğitimi ve ilgili çalışmaların yapılması için İl/İlçe Süt Yürütme Kurulunca belirlenen tarih ve yerlerde süt toplayıcıları hazır bulunacaktır.
d) Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek-3) başvuru sahibi ve başvuru yapılan araç için geçerlidir. Bunlardan herhangi birinin değişmesi halinde söz konusu belge geçerliliğini kaybedecektir.
(4) Kararda belirtilen saatlerin dışında soğuk süt toplayacak süt toplama araç sahipleri, ekinde aracın ruhsat fotokopisi bulunan dilekçe ile İl/İlçe Müdürlüğüne başvurur. Başvuru dilekçesinde(Ek-1) süt toplanan yerleşim yerleri, güzergâh ve süt toplama merkezi/işleme tesisi yeri belirtilir. Bu kapsamdaki araçların süt taşıma tanklarının çift cidarlı olması ve MAT sistemine ek olarak ısı sensörü takılması zorunludur.
(5) Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek 3) alan araçların her yıl izin belgelerinde süre uzatımı yapmaları gerekmektedir. Süre uzatımı esnasında varsa, Süt Toplama Araçları Yıllık Kontrol Formundaki(Ek-2) belirtilen eksikliklerin tamamlanması için İl/İlçe Müdürlüğü Kontrol Görevlilerince en fazla 15 gün süre verilir. Süre sonunda eksiklerini tamamlamayanların söz konusu izinleri iptal edilecektir.
(6) İl/İlçe Süt Yürütme Kurulu tarafından İl dışından ilimize gelen süt toplayıcılara da (soğuk çiğ süt taşıyanlar hariç) Süt Toplama Aracı İzin Belgesi verilecektir. Bu amaçla İl/İlçe Müdürlüğü tarafından komşu İl ve İlçe Müdürlüklerine bilgilendirme yazısı gönderilecektir.
(7) Süt Toplama Aracı İzin Belgesi almış kişi, kurum ve kuruluşların MATS sistemine dahil olması ve sistemde aktif olması zorunludur. Çiğ süt toplama araçlarında, kurulan Mobil Araç Takip (MAT) cihazı üzerinde araçların izlenebilirliğinin engellenmesi amacıyla kasıtlı olarak işlem yapılması, zarar verilmesi, cihazın kapatılması, sökülmesi vb. durumlarında sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır(Cihazın kasıt olmadan devre dışı kalması hali servis raporuyla belgelenmesi hariç).
(8) MAT sistemi mevcut olan işletmeler İl Süt Yürütme Kurulunca belirlenen standartlarda sisteme entegre olacaklardır.
(9) Toplanan sütün hangi süt toplama merkezine veya süt işleme tesisi adına toplandığının belirlenmesi için plaka bilgisi güncel tutulacak olup değişiklik durumunda İl/İlçe Müdürlüğüne bildirilecektir.
(10) Süt Toplama Aracı İzin Belgesi(Ek 3a/b) aracın sağ ön camına görülebilecek bir şekilde asılacaktır.
(11) Süt toplama aracının çıkış noktası, uğrayacağı adresler, varış noktası, çıkış ve varış saatleri ile gerekli görülen ek bilgileri içeren Süt Toplama Güzergâhı Bildirimi (Ek-4) süt toplayıcıları tarafından oluşturularak İl/İlçe Müdürlüğüne verilecektir. İl/İlçe Müdürlüğünce onaylanan bu belgenin bir sureti toplama merkezi/işleme tesisi ve araçta bulundurularak bilgiler güncel tutulacaktır. Belge, denetim esnasında yetkililere ibraz edilecektir.
(12) Kayıt altına alınmamış nakil araçlarıyla çiğ süt taşınmasına izin verilmeyecektir. İzinsiz süt toplayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Çiğ Sütün Toplanması, Muhafazası, Nakliyesi ve Kabulü:
Madde 8-(1) Süt toplayıcısı çiğ süt hijyeninin korunması konusunda yeterli eğitimi almış olmalı, temiz kıyafet giymeli ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermemelidir. Süt toplayıcısının kıyafeti ve ayakkabıları gübre ile bulaştığında, kirlenmiş kıyafet ve ayakkabılar, çalışmaya devam etmeden önce değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Süt toplayıcısı hayvanların bulunduğu yerlere ve gübre bulunan yerlere girmemelidir.
(2) Toplama öncesinde süt toplayıcısı, çiğ sütte bozulma veya kokuşma belirtilerinin bulunmadığının tespiti için her bir süt üreticinin sütünü kontrol etmelidir. Çiğ sütte bozulma ve kokuşma belirtileri bulunuyorsa süt toplanmamalıdır.
(3) Süt hijyenik koşullar altında toplanmalıdır.
(4) Çiğ süt nakil aracında kullanılan tanklar, her sevkiyattan sonra veya art arda yüklemeler arasında çok kısa boşluklar olduğunda, her bir sevkiyat serisinden sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Ancak her koşulda günde en az bir kere temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon sonrasında tankerler ve güğümlerde dezenfektan kalıntıları çok iyi arındırılmalıdır.
(5) Süt toplama araçları süt dışında başka maddelerin taşınmasında kullanılmamalıdır.
(6) Çiftlik şartlarında üretilen çiğ süt sağımdan hemen sonra bulaşmayı önlemek için uygun şekilde tasarlanmış ve uygun donanıma sahip temiz bir yerde muhafaza edilir ve ayrı depolanır. Eğer süt sağımdan sonra iki saat içinde toplanmayacaksa/işlenmeyecekse mutlaka sıcaklığının +8 °C’ye kadar düşürülerek toplama aracı beklenmelidir. Günlük toplama yapılan durumlarda çiğ süt bekleme anında en fazla +8 °C'ye ve günlük toplanmayacaksa en fazla +6 °C'ye soğutulmalıdır. Süt sağımdan sonra iki saat içinde işleme tesisine ulaştırılamazsa taşınırken, nakliye süresince soğuk zincir muhafaza edilir ve işleme tesisine vardığındaki süt sıcaklığı 10 °C’den fazla olamaz. Eğer sağımdan itibaren iki saat içinde süt işleme tesisine/süt toplama merkezine ulaştırılacaksa soğutma yapılmayabilir.
(7) Tanımda adı geçen sıcak süt ile ilgili olarak; sabah sağılan sütler ile akşam sağılan sütler tek bir seferde işletmeye getirilmek üzere bekletilmeyecek, sabah ve akşam sütleri sağımdan sonra 6. fıkradaki şartlar dikkate alınarak işleme tesisine/toplama merkezine ayrı ayrı getirilmeli, tek parti halinde getirilmesi için biriktirilmemelidir. Çiğ süt toplama araçları her gün sabah-akşam olmak üzere “Nisan- Mayıs- Haziran- Temmuz- Ağustos- Eylül- Ekim” aylarında sabah 06:30-08:30 saatleri arasında, akşam ise 19:00-21:00 arası 2 saat içinde çiğ sütün toplama işlemlerini tamamlayarak süt toplama/süt işleme merkezlerine ulaştıracaklardır. “Kasım- Aralık- Ocak- Şubat- Mart” aylarında çiğ süt toplama araçları her gün sabah 07:00-09:00 arası, akşam ise 17:00-19:00 arası 2 saat içinde çiğ sütün toplama işlemlerini tamamlayarak süt toplama/süt işleme tesisine ulaştıracaklardır. Belirtilen çiğ süt toplama saatleri dışında sıcak süt toplanmasına izin verilmeyecektir. MAT sisteminde tespit edilen ihlaller ve yapılacak kontrollerde anılan kararda belirtilen saatler dışında süt toplayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. (Kararda tanımlanan Soğuk Süt Nakil Araçları hariç)
(8) Belirtilen saatlerin dışında sadece soğuk süt toplanacak olup, bu amaçla kullanılan süt toplama araçlarında bulunan tanklar çift cidarlı ve ısı sensörlü olacaktır. Soğutulmuş çiğ süt toplayan süt toplama araçlarındaki çiğ sütün taşınırken sıcaklığının 10 °C’yi geçmemesi sağlanmalıdır. Süt sıcaklığının MAT sisteminde +10°C’yi geçmesi durumunda yasal işlem yapılacaktır.
(9) Süt işleme tesisleri ve toplama merkezlerinin güvenilir hammadde temin etmeleri ve diğer gereklilikler ile ilgili olarak Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ile Çiğ Süt ve Işıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğine göre çiğ süt kabul edilmelidir. Belirtilen hükümlerin dışında çiğ sütün kabul edilmesi halinde kabul edenler hakkında anılan yönetmelik ve tebliğ hükümlerine aykırılıktan yasal işlem yapılacaktır.
(10) İl ve İlçe Müdürlükleri teknik elemanları tarafından çiftliklerden, süt toplama aracı tanklarından, süt toplama merkezlerinden ve süt işleme tesislerinden antibiyotik, somatik hücre, karbonat aranması, oksitleyici madde aranması ve koloni sayısı (toplam bakteri) vb. kontrolü için numune alınır. Analiz sonucuna göre 5996 Sayılı Kanuna göre yasal işlem yapılacaktır.
(11) Çiğ süt nakil araçları ile bu araçlardan sorumlu işletmeler, denetim ekipleri tarafından denetlenir. Denetim ekipleri görevli olduklarına dair kartlarını yanlarında bulundururlar. Süt toplayıcıları ve nakledenler denetim ekiplerine denetim görevlerini yerine getirirken yardımcı olmak zorundadırlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Denetim:
Madde 9-(1) Çiğ süt toplama araçlarının kontrol ve denetimi İl/İlçe Müdürlüğü yetkilileri ve kolluk kuvvetleri tarafından yapılır. Kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak kontrollerde görülen eksiklikler tutanağa bağlanarak işlem yapılmak üzere İl/İlçe Müdürlüğüne gönderilir.
(2) Denetimlerde, izin belgeli olan araçlarda belge sahibi, izinsiz araçlarda araç sahibi sorumludur.
Cezalar:
Madde 10- Yapılan denetimlerde bu karar hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Eğitim ve Yayım:
Madde 11- 5996 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamında yayınlanarak yürürlüğe giren mevzuat hükümleri çerçevesinde sağım hijyeni, personel hijyeni, ahır hijyeni, çiğ sütün toplanması, nakli, muhafazası ve diğer uygulamalar hakkında İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından eğitim ve yayım faaliyetleri yürütülür.
Geçiş Hükümleri:
Madde 12- Çiğ Süt Toplama Araçlarına MAT Sisteminin Kurulumu ve bu araçların kayıt altına alınması ile ilgili her türlü alt yapı çalışmalarının tamamlanması için 01.07.2016 tarihine kadar süt toplayıcılarına süre verilmiştir.
Yürürlük:
Madde 13- Bu karar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme:
Madde 14– Bu karar hükümlerini Kayseri Valisi yürütür.